Sfântul Ierarh Nectarie: Izvor nesecat ce adapă sufletele chinuite și vindecă bolile trupești

Vindecările și minunile pe care Sf. Nectarie le-a săvârșit nu au rămas necunoscute.  Credincioșii din multe părți ale lumii dau mărturie neîncetat despre minunile sale. Nu este pe pământ nici un om pe care să nu-l atingă bolile și necazurile. Păcatul strămoșesc a schimbat înalta stare pe care Domnul a dăruit-o oamenilor.

sf nectarie
Citește integral Nr. 2 al Revistei Pavăza credinței

Suferința, boală fac parte din viața omului și multe sunt situațiile în care cel încercat și lovit de suferință, cuprins de teamă, își pune tot felul de întrebări: De ce trebuie să sufăr? De ce mi se întâmplă tocmai mie? Medicina, oamenii de știință luptă împotriva suferinței, încearcă să o limiteze, dar ea nu poate fi eliminată; nu putem fugi de suferință, nu putem să ne ascundem de ea. Fiul lui Dumnezeu făcut om nu a eliminat din experiența umana boala și suferința, ci, asumându-le în Sine le-a redimensionat pentru că în unire cu Hristos nu mai suferim singuri. Fiul lui Dumnezeu a distrus singurătatea suferinței și i-a luminat intunericul.
Trebuie spus că nu toată lumea reacționeaza la fel la o durere fizică sau afectivă. Unii oameni sunt foarte sensibili, reacționează zgomotos în fața durerii, alții o suportă mai ușor, recționează prin tacere. Există și atitudinea de demnitate în fața bolii și a durerii. Hristos și apoi mulți creștini, martiri, sfinți au acceptat cu stoicism chinurile la care au fost supuși. Mai mult, Hristos are puterea de a cere iertare pentru cei care L-au condamnat.
Creștinismul s-a întemeiat pe credință, iubire și iertare, valori pe care medicina, științele moderne, le scoate în evidență. Ele vorbesc clar despre rolul emoțiilor puternice pe care le trăim. Bucuria, sentimentele de calm, de empatie pentru cei aflați în dificultate, de generozitate, de iubire pentru semeni optimizează, stimulează celulele sistemului imunitar care apără organismul de boli. Stresul, emoțiile negative ca ura, frica, mania, invidia, depresia au ca rezultat final secreția excesivă de cortizon și noradrenalină care favorizează terenul inflamator pe care se dezvoltă boala canceroasă, bolile vasculare, digestive. Mai mult decât atât aceste emoții negative imobilizează celulele sistemului imunitar punându-le în situația de a nu mai putea apăra organismul. Descurajarea, depresia, indoiala, lipsa credinței în vindecare determină imobilizarea acestor celule și a limfocitelor lângă peretele vascular. Opusul lor credința, dorința de vindecare, învingerea îndoielii activează aceste celule. Rugăciunile înalțate de bolnav cât și de cunoscuți, membrii ai familiei, săvârșirea Sfântului Maslu au în consecință cel mai important rol.
Cunoscut ca biruitor al unei boli incurabile, cancerul, Sfântul Nectarie dă speranță celor fără de speranță, dăruiește vindecare acolo unde medicii sunt neputincioși. Oameni paralizați au fost tămăduiți, creștini care de mulți ani nu aveau copii au dobandit prunci. Hristos Doctorul cel Mare, vindecă fără medicamente prin sfinții Săi. Astăzi la serbarea ocrotitorului nostru am rostit împreună: Slăvit fiind de lucrarea Duhului, izvorăște tămăduiri și har bogat. Pentru aceea îi strigăm: Bucură-te Părinte Nectarie

Pr. Ionuț – Codruț SOVEJA

coperta_Pavaza_credintei2