Postim pentru Hristos

Postim pentru Hristos

Arhimandrit VASILIOS BACOIANIS

Postim pentru Hristos

Vă recomandăm o nouă „Carte bună de citit”.

Lecturarea acestei cărți este de mare folos nu doar în perioada Postului Mare, în care ne aflăm acum, ci în orice perioadă a anului.

Este una dintre cărțile care ne ajută să găsim răspunsuri la mai multe întrebări legate de POST:

ghilimele blocuteDe ce postim? Care sunt foloasele postului? Cum și cât trebuie să mâncăm? Cum și cât postim? Când nu postim? Și multe alte întrebări legate de adevărata postire.

Cartea poate fi achiziționată de:

Iată un scurt fragment din PARTEA a IV-a – Foloasele postului

3 . Împărăteasa virtuţilor

Să presupunem că astăzi este mier­curi. Dimineața, înainte să mergi la muncă, vrei să mănânci ceva. Pe ma­să sunt: lapte, ouă, dar și lucruri de post: ceva semințe, fructe și altele. Și știi foarte bine că nici dacă mănânci doar semințe sau celelalte, nu vei muri și nici dacă vei mânca brânză, ouă, nu vei ajunge nemuritor. Deci, ce vei face? Depinde de puterea ta.

„Când vede hogea o halva uită de Coran”, spune un proverb. Desigur, nu halvaua era de vină pentru faptul că hogea și-a uitat Coranul, ci de vi­nă era neputința lui de a se împotri­vi gustului. Dacă și tu în zi de mier­curi dezlegi postul, arăți că ai o voință slabă. Mâncând mâncăruri gustoase, o faci încă și mai slabă. Dacă faci la fel și la prânz și seara, slăbești și mai mult voința ta deja slăbită. Și dacă de fiecare dată, în zi de post, faci la fel, îți paralizezi voința, având ca rezultat faptul că nu te vei mai putea împotri­vi păcatului (III Macabei 7,11).

Însă dacă astăzi, miercuri, mă­nânci numai de post, nu doar arăți că ai voință, ci ți-o și întărești. Dacă faci la fel și la prânz și seara, îți întărești mai mult voința. Dacă faci la fel și vineri, și de fiecare dată când este post, atunci îți înmulțești voința.

Cu astfel de voință, ai condițiile de a te împotrivi păcatului, de a exersa în virtute și de a urca spre cer, ajun­gând înger pământean. „Îngerii sunt virtuoși nu pentru că nu au trup, ci pentru că au voință.”[1]

Un duhovnic, pentru a arăta cât de important este postul în viața noas­tră, folosește parabola următoare: „Cineva călătorea călare pe măgarul său. Măgarul, la un moment dat, ie­se de pe drum. Călătorul ia toiagul și îl lovește, iar acesta revine pe drum. Mai târziu, măgarul, crezând că omul și-a pierdut bățul, a ieșit din nou de pe drum. Călărețul a început să-l lo­vească din nou cu bățul, așa că mă­garul s-a reîntors pe cărare. La fel se întâmplă și cu trupul. Atunci când se abate de la calea lui Dumnezeu, tre­buie să-l lovești cu postul.”[2]

„Dacă vrei să te faci puternic la su­flet, ostenește-ți trupul cu postul.”[3]Asta e valabil pentru toate categori­ile de oameni, însă în special pentru tineri, ale căror trupuri fierb, drept care și postul este numit pedagog al tinereții.[4]

[1] Sf. Ioan Gură de Aur, Omilie la Evanghelia după Ioan, LXXV, P.G. 59, 409-410.

[2] Everghetinos, voi. B, XXV, cap. 9,14.

[3] Sf. Vasile cel Mare, Despre post, A, P.G. 31-180.

[4]Ibidem, P.G. 31-173.

Lasă adresa ta de mail și te vom anunța când avem noutăți

* câmp obligatoriu