Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Anul acesta, 2023, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a început pe data de 12 iunie și are un număr total de 17 zile. Dintre cele 17 zile de post, 7 sunt consemnate în calendarul creștin – ortodox cu dezlegare la pește.

Sf Ap Petru si Pavel

Biserica noastră Creștin – Ortodoxă marchează sfințenia, mărturisirea, lucrarea pedagogică și misionară a celor doi mari Sfinți Apostoli Petru și Pavel prin rânduirea, în fiecare an, a unei perioade de pregătire, de primenire trupească şi duhovnicească a tuturor creștinilor.

Mulți credincioși m-au întrebat de ce în această perioadă de post sunt rânduite atâtea zile cu dezlegare la pește. Citind Noul Testament, descoperim faptul că, Sfinții Apostoli sunt legați într-un fel aparte de imaginea peștelui. Ei sunt prezenți în multe dintre situațiile în care se vorbește despre pește sau pești în Sfintele Evanghelii. În cele ce vă voi scrie în continuare veți descoperi mai multe amănunte.

Scurt istoric și durata postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel

Conform specialiștilor în teologie liturgică, în secolul al IV-lea apar primele mărturii despre existența acestui post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Constituțiile Apostolice vorbesc despre o săptămână de dezlegare după Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, urmată de o altă săptămână de postire: „Deci, după ce prăznuiți Cincizecimea, sărbătoriți o săptămână și, după acea săptămână, postiți una, căci este drept să ne veselim pentru darul de la Dumnezeu și să postim după relaxare”. Avem și mărturii ulterioare la Sfântul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului sau la Leon cel Mare, care numeşte postul acesta „Postul de vară” sau „Postul Cincizecimii”. Potrivit cercetătorilor, acest post era ținut la început numai în cercurile monahale și abia mai târziu s-a extins și la credincioși.

Știm deja că Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an. El variază în funcție de data Paștilor, care și ea este schimbătoare. Paștile este sărbătorit între 4 aprilie și 8 mai, astfel durata Postului Sfinților Apostoli se scurtează, de la 28 de zile (durata cea mai lungă) până la desființarea lui (în anii în care Învierea Domnului cade după data de 1 mai). Pentru a evita situațiile în care Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel ar avea o perioadă de 3 zile sau chiar mai puțin, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit prin hotărârea nr. 5721 din data de 10 iunie 2015, ca începând cu anul 2017, această perioadă de post să fie de minimum 7 zile.

Cum postim

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. În fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și ulei. Ceaslovul mare ne învață că luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei, marți și joi aceleași cu untdelemn și vin. De asemenea, în Postul Sfinților Apostoli, se face dezlegare la pește și luni, marți și joi, dacă în acele zile se sărbătorește un sfânt cu doxologie mare, notat cu cruce neagră în calendar. Când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se face dezlegare la untdelemn și vin. În cazul în care hramul bisericii cade în această perioadă se face dezlegare la pește. Dacă însuși praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare doar la pește, vin și ulei.Se pot organiza nunți în această perioadă?

Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi din cursul anului bisericesc, nu se fac nunți. Nu se fac nunți în această perioadă pentru că atmosfera de post, în care intensificăm rugăciunea, pocăința și smerenia, nu poate fi „în ton” cu petrecerile lumești și cu distracția din timpul nunții. „A face nunți în aceste zile înseamnă a sfida, dacă nu chiar a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvârşirii noastre morale. De aceea se şi spune că nunțile oficiate în timpul Posturilor nu durează, ca un fel de pedeapsă a lui Dumnezeu şi plată pentru nesocotirea rânduielilor sfinte. „Chiar dacă dobândim dispensă sau dezlegare de a face nuntă în asemenea perioade, este bine să nu le oficiem”, explică părintele Nicolae Necula, fost profesor de liturgică al Facultății de Teologie din București.

Dezlegarea la pește în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel

O altă întrebare pe care mi-au pus-o credincioșii la biserică a fost: de ce mâncăm pește anul acesta în ziua de joi, 15 iunie. Într-adevăr, în această zi avem dezlegare la pește pentru că Biserica noastră Ortodoxă îl prăznuiește cu mare cinste pe Sfântul Mucenic Isihie. Pentru cei care nu știu, Sfântul Isihie a fost un ostaș creștin care a făcut parte din legiunea Armatei romane de la Dunăre, staționată în cetatea Durostor din provincia Moesia Inferior. Sfântul Mucenic Isihie a pătimit împreună cu alți cinci sfinți mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian și Iuliu veteranul. Sfântul mucenic Isihie a suferit moartea martirică pe 15 iunie, prin tăierea capului. În calendar, Sfântul Mucenic Isihie este trecut cu cruce neagră, iar la slujba Utreniei se pune Doxologia mare.

La început vă spuneam că din cele 17 zile de post, anul acesta 7 sunt consemnate în calendarele noastre cu dezlegare la pește. Iată, pe lângă ziua de joi, 15 iunie, și celelalte  zilele cu dezlegare la pește, fructe de mare, vin și ulei:

– sâmbătă și duminică (17 și 18 iunie),

– luni, pe 19 iunie, când este prăznuit Sfântul Cuvios Paisie cel Mare,

– joi, 22 iunie, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești,

– sâmbătă, 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Duminica a 3-a după Rusalii (25 iunie).

V-am spus, de asemenea, că Sfinții Apostoli sunt legați în mod direct de imaginea peștelui, fiind prezenți în aproape toate situațiile în care se vorbește despre acesta în Sfânta Scriptură. O primă dovadă o avem atunci când  Hristos a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa, ca să-i încredințeze pe Apostolii Săi că a Înviat în mod real, așa cum citim în Sfânta Scriptură: Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi luând, a mâncat înaintea lor (Luca 24, 41-43).

O altă minune la care au fost prezenți și Sfinții Apostoli este minunea săvârșită lângă Marea Galileii, atunci când Mântuitorul a săturat, cu doar cinci pâini și doi pești, peste 5000 de persoane.

Iată o altă mărturie: în duminica primei săptămâni a acestui post, Biserica ne aduce înainte pericopa evenghelică legată de chemarea la apostolat a Sfântului Apostol Andrei și a fratelui său, Sfântul Apostol Petru, fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni”. Sfântul Teofilact explică foarte frumos acest episod, spunând că Hristos îl atrage la Sine pe fiecare, prin cele care-i sunt proprii: „Pe magi îi cheamă la Sine prin stea, iar pe pescari prin peşti. Şi astfel, nici stăpânul corabiei, Petru, nu rămâne fără plată, ba chiar îi face un bine îndoit: îi dăruieşte mulţime de peşti şi îl face ucenic al Său”.

Să postim cum se cuvine

Așadar, în cinstea celor doi Sfinți Apostoli, Petru și Pavel, care L-au vestit cel mai mult pe Hristos printre popoarele păgâne, să ținem postul așa cum se cuvine și să ne bucurăm, de aceste pogorăminte pe care le face Biserica noastră în zilele cu dezlegare la pește. Așa cum s-au bucurat, la rândul lor, Sfinții Apostoli, de pescuirea minunată. Asemenea lor, poate că și noi suntem uneori necăjiți și descurajați atunci când vedem că dorințele noastre cele mai mari și proiectele la care am lucrat cu atâta sârguință nu se împlinesc. Cu toate acestea, atunci când mai avem foarte puțin până la limita renunţării, Dumnezeu ne vine în ajutor, răspunzând pe măsura rugăciunii şi ostenelilor noastre.

Să nu deznădăjduim, ci mereu să cerem ajutorul Domnului, atunci când simțim că am făcut tot ce ține de noi. Până la urmă, nu facem altceva decât să ascultăm de îndemnul Lui: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află şi celui care bate i se va deschide” (Matei 7, 7-8).