La început de drum

antet

Și, în viață, în simțire, în gând, când te uiți mai bine, rămâne mai ales ce ai dat, ce ai lăsat de la tine, ce ai jertfit. (Nicolae Iorga)

Ne aflăm în luna lui Gustar când încep a se coace poamele, când prima dată la sărbătoarea Schimbării la Față gustăm strugurii, rodul viței de vie, în așteptarea sărbătorii închinate Maicii Domnului „Sfânta Marie Mare”, denumită și Paștele Verii și poate că nu era un moment mai prielnic decât acesta pentru apariția unui prim număr al foii parohiale Pavăza credinței.
Aflată la intersecție de drumuri cu calea ferată, lângă una dintre cele mai mari și vechi intrări în Pitești – Podul Viilor, Parohia Sf. Ier. Nicolae și Sf. Ier. Nectarie își desfășoară activitatea liturgică în bisericuța de lemn ce seamănă cu corabia din vremea Mântuitorului. Ca oarecând Apostolii lui Hristos, slujitorii bisericii se chinuie vâslind de data aceasta în apele învolburate ale societății actuale dominate de indiferenteism religios, de autosuficiență, ateism și alte manifestări potrivnice spiritului creștin.
Ne aflăm în anul Domnului 2014, an omagial al Sfinților Brâncoveni pentru că se împlinesc 300 de ani de la martiriul Domnului creștin Brâncoveanu Constantin împreună cu cei patru fii ai săi și sfetnicul Ianache, martiriu ce a uimit o întreagă lume de atunci și până în zilele noastre.
Societatea civilă comemorează 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial ce a dus la schimbarea lumii ce se găsea în acea perioadă. Sacrificiul miilor de soldați români a dus la înfăptuirea României Mari.
Ne dorim așadar ca prin acest periodic ce poartă un titlu sugestiv Pavăza credinței să ducem și noi mai departe dragostea de credința strămoșească și neamul românesc, prin cuvânt, prin punerea în valoare a mesajului Hristic, de data aceasta construind puțin câte puțin, cărămidă cu cărămidă, un zid puternic de apărare a culturii, tradițiilor, spiritualității și identității noastre naționale: române și creștine.
Să ne ajute Dumnezeu!

 Pr. SOVEJA Ionuț Codruț